10 Şubat 2014 Pazartesi

Lezzetiyle Büyüleyen Kars Kaşarı

Tüm insanlığın paylaştığı lezzetlerden olan Kars Kaşarı, insanlık tarihi kadar eskidir. Kimi kaynak; vahşi hayvanların evcilleşmesi ile başlayan bir süreç olduğunu, kimileri ise daha sonraki tarihlere mal ediyorlar  Kars Kaşarının varoluşunu. Ancak ortak fikir ise doğum yerinin Mezopotamya toprakları olduğudur. MÖ 2000'lerde peynir yapımında inek sütünden yaralanılıyordu. Eski Yunanlılar, Roma'lılar Kuzey Avrupa'nın eski halkları  Kars Kaşarı üretiyorlardı. Peynir yapım yöntemleri o dönemlerde genellikle gizli tutulurdu ve bugün bile bazı yöntemler gizli tutuluyor. "KARS KAŞARI" Kaşar peynirinin tarihi o kadar eski değildir. Birkaç asır önce Yahudi bir kız tarafından yapılmıştır. Kars Kaşarının elde edilen bu yeni lezzet dönemin tad uzmanı olan Haham’a tattırılmıştır. Haham tadını çok beğendiği için “yenilebilir” (kaşar)  ifadesini kullanmıştır ve o tarihten itibaren “kaşar” olarak anılır. Ülkemizde de üretilen ve yaygın olarak kullanılan sarımtrak renkli bu peynir, tekerlek biçimindedir. Koyun sütünden yapılır ve olgunlaşma süresine göre de taze veya eski kaşar adını alır. Eskidikçe tadı keskinleşir. Süt mayalandıktan sonra özel peynir bıçaklarıyla, bulgur tanesi büyüklüğünde parçalar şeklinde doğranır. Suyu süzülür. Elde edilen teleme, büyük parçalara kesilir ve delikli kovalara boşaltılır. Daha sonra 70 derecelik sıcak suya batırılır. Elle yoğrulduktan sonra 6/7 dakika pişirilip çember şeklindeki kalıplara dökülerek iyice bastırılır. Altı ve üstü tuzlanan kalıplarda 15 gün tutulduktan sonra peynirler kaynatılmış peynir suyu ile temizlenir. Renkleri sarardığın da “kaşar peyniri” oluşmuştur.8-9 kilo sütten bir kilo kaşar peyniri elde edilir. Ardahan’ın Göle İlçesinde düzenlenen kaşar peyniri festivali ve yarışmaları son yıllarda ilgi odağı olmuştur. Bu nedenle turistlerin uğrak yeri haline gelmiştir. Ülkemizde Bursa, Afyon, Kars, Kırklareli ve Edirne vs. de Kars Kaşarı festivalleri ve yarışmalar düzenlenerek, birinci gelen üreticiye çeşitli ödüller verilir. İngiltere’nin güney bölgesinde olan Gloucester bölgesinde her yıl düzenlenen ‘Geleneksel  Kars Kaşarı Yuvarlama’ yarışına katılan yüzlerce kişi, Coopers tepesinden bırakılan peynirlerin peşinden 300 metre aşağıya yaralanma pahasına koşarak kaşar peynirini yakalamaya çalışırlar. Bunu yaparken gözleri hiç bir şey görmüyor ve çok eğleniyorlarmış.

Mersin Oto kiralama Mersin rent a car 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder